duminică, 23 octombrie 2011

Duke Ellington Big Band revine în România!

Celebrul big-band Duke Ellington Orchestra - una din cele mai bune orchestre de jazz ale lumii - revine în România pe 10 noiembrie 2011, într-un concert special la Sala Palatului din Bucureşti. Sub bagheta lui Paul Mercer, nepotul marelui Duke, orchestra a preluat moştenirea muzicală a lui Ellington şi concertează de peste opt ani în formula actuală, pe toate continentele globului, ducând mai departe tradiţia "Ducelui". Concertul începe de la ora 20.30, iar accesul este permis de la ora 19.30.

Despre Duke şi orchestra sa

Cu peste 20.000 de reprezentaţii în întreaga lume, Duke Ellington Orchestra a cucerit inimile publicului iubitor de jazz şi aprecierea criticii muzicale de pretutindeni. Înfiinţată în 1923, trupa şi-a primit numele de la întemeietorul său, celebrul pianist şi dirijor Duke Ellington, supranumit ducele jazz-ului, câştigător a 13 premii Grammy. Formula actuală a orchestrei cuprinde 16 muzicieni, atât tineri interpreţi, cât şi veterani ai vechii trupe conduse de Duke Ellington, printre care si trompetistul Barrie Lee Hall, toţi tehnicieni de excepţie. Repertoriul original elaborat va oferi audienţei ocazia de a admira abilităţile creative nelimitate ale interpreţilor. Pe 10 noiembrie, vă aşteaptă două ore de jazz pur, un vintage Ellington formidabil, cu evergreen-uri precum Take the 'A' Train, Satin Doll, The Mooche, Cotton Club Stomp, Full Moon at Midnight. O noapte cu amintiri din anii '30, când trupa lui Ellington atrăgea elita New York-ului în Harlem pentru nopţi delicioase de jazz, făcând din cartierul altădată rău famat cel mai căutat loc al oraşului.

Muzica lui Ellington a schimbat lumea. El o numea muzică americană mai degrabă decât jazz, şi îi plăcea să-i descrie pe cei care l-au influenţat ca "dincolo de orice încadrare". Mai mult decât atât, a dărâmat importante bariere rasiale în societatea americană. Pionier al jazz-ului, "Ducele" şi-a adus o contribuţie definitorie la inaugurarea erei sale swing (It Don't Mean A Thing, 1943). Este de asemenea părintele a numeroase inovaţii în domeniul muzicii jazz: a utilizat vocea umană pe post de instrument muzical, lăsând cuvintele la o parte, punând accentul pe contrastul dintre notele înalte şi joase, folosind în mod frecvent tonalităţile de blues, într-un stil numit "jungle music". Este considerat întemeitorul acestui stil. Şi-a pus semnătura peste mai mult de 2000 de cântece şi compoziţii: jazz, muzică religioasă, muzică clasică. A compus coloana sonoră a patru filme şi a cântat alături de artişti ca John Coltrane, Louis Amstrong, Frank Sinatra şi Ella Fitzgerald. Cea mai mare realizare a lui Duke Ellington este însă orchestra ce îi poartă cu mândrie numele. Cu un jazz melodios, dinamic, şi o orchestraţie impecabilă, Duke Ellington Orchestra promite, ca întotdeauna, un spectacol eclectic şi electrizant.

Informaţii utile

Biletele, la preţuri de 100, 140 şi 180 lei pot fi achiziţionate începând cu data de 10 octombrie, prin reţeaua Eventim din magazinele Germanos, Orange, Vodafone, librăriile Cărtureşti şi Humanitas şi prin intermediul site-ului http://www.eventim.ro/. Tichetele pot fi achiziţionate şi în două rate lunare, doar prin CardAvantaj, la sediul Events din Bd. Lascăr Catargiu nr. 15 A, sau la sediul Eventim din str. Polonă nr. 15.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu